Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

Koti- ja koiraväki

 

Kotimme sijaitsee Iissä, n. 40km Oulusta pohjoiseen. Pihapiirimme on laaja, missä koiriemme on mukava temmeltää ja ympäriltä löytyy hyvät maastot lenkkeilyyn.

Itse olen viidenkympin rajapyykin ylittänyt ns. koirahullu mummo :) Joka on lapsuudesta lähtien ollut hyvin eläinrakas. Jo pienenä tyttönä tuli hyvin määrätietoisesti kannettua kavereilta kotiin milloin kissanpentuja, kaneja ym. jopa perheemme ensimmäisen koiran toimme veljeni kanssa mummolan naapurista, jossa sattui olemaan sekarotuisia pystykorvanpentuja.

Ihka ikioman koiran sain 11-vuotiaana, tiibetinspanielin, joka eli pitkän iän, ja kotoa pois muutettuani jäikin sitten vanhemmilleni eläkepäiviä viettämään.

Lasten ollessa pieniä ei koiralle aikaa riittänyt, silloin tyydyin kissoihin. Pitihän sitä aina joku karvainenkaveri olla. Kunnes v. 2003 meille hommattiin mieheni metsästyskaveriksi bretoni  ja parin vuoden päästä tuosta minuun iski hillitön lapinkoirakuume, niin taloon saapui toiseksi koiraksi ihastuttava karvapallo Cecilia. Ja siitä ei sitten ole paluuta koirattomaan elämään ollutkaan :) Lapinkoirat veivät mennessään niin äidin kuin tyttärenikin Jennan, jolla nyt jo omassa perheessäänkin asustaa neljän lappalaisen lauma.

 

Suomenlapinkoiria meillä on kotosalla nyt yhteensä seitsemän, viisi narttua sekä kaksi urosta.

 

Olen suorittanut kasvattajankurssin v. 2007 ja anoin myös heti kennelnimen Taikalumon. Kasvattajan työni on pienimuotoista kotikasvatusta.  Ensimmäinen Taikalumon -pentue syntyi kesällä 2009 Cessille, tämän ollessa n. 4 -vuotias. Jatkossakin pentueita tulee harvakseltaan. Kasvatuksessa pidän tärkeänä ensisijaisesti koiran terveyttä, luonnetta ja rodunomaista rakennetta. Haluan pyrkiä säilyttämään lapinkoirissa  sen ns. vanhan tyypin, alkuperäistä käyttötarkoitusta unohtamatta. 

Olen jäsenenä Suomen Kennelliitossa ja Lappalaiskoirat Ry.:ssä.

 

Tässä järjestyksessä lyhykäinen esittely kaikista meillä olleista lappalaisista, osa on jo pilvenreunalla ja elävät kultaisissa muistoissamme.

Cessi (Cecilia) tuli meille vuonna 2005. Cessin myötä olemme hurahtaneet lapinkoiriin mm. niiden upean luonteen takia. Tyttäreni Jennan kanssa innostuimme näyttelytoiminnasta ym. koiraharrastuksista. Jenna on myös tutustunut aikoinaan Cessin kanssa Junior Handler toimintaan käytyään ko. koulutuksen. Cessi on tehnyt yhden pentueen Taikalumon kenneliin. Cessissä alkoi vanhuus näkymään 12-ikävuotensa jälkeen, ja heinäkuussa 2018 Cessi jouduttiin päästämään pilvilinnoihin juoksemaan kunnon huonomisen vuoksi. Muistot Cessistä säilyvät ja sukujuuret näkyvät jälkipolvessa <3

ks_esittely_cessi.jpg

 

 

Myöhemmin kesällä v. 2007 Cessi sai seurakseen Mallan (Dagolas Fantasy), joka tuli meille alunperin sijoitukseen Kennel Dagolas kasvattajalta. Malla teki alkuvuodesta -09 kasvattajalleen pentueen ja näin sijoitusehtojen täytyttyä siirtyi virallisesti omistukseeni. Malla on tehnyt myös yhden pentueen Taikalumon -nimen alle. Malla asusti viimeist eläkevutensa kotikoirana Simossa vanhemman leskirouvan seurana nauttien saamastaan huomiosta. Kiitos Kerttu-mummolle joka antoi Mallalle kaiken huomion ja rakkauden loppuun saakka. Malla nukutettiin ikiuneen v.2019 diabetes vei muorista voiton.

ks_esittely_malla.jpg 

 

 

 

Ensimmäisistä Taikalumon -pennuista (2009) kotiin jäi ainut pentueen mustalammas, Viivi-tyttönen (Taikalumon Viima), joka on jatkanut Cessin sukua. Viivistä on muotoutunut nykyään koiralaumamme "johtaja", Cessin antaessa tietä nuoremmalle sukupolvelle. Viivi on tehnyt kolmet Taikalumon -pentueet, joista kahdesta jäi narttupentu kotiin äitimuorin kiusaksi. Viivi elelee tätänykyjään meidän laumassa vanhimpana. Vanhin ja viisain:) jonka tassunjälkiä on melko hankala kenenkään täyttää.

 

 ks_esittely_viivi.jpg

 

 

Laumamme kasvoi jälleen vuonna 2011 uudella tulokkaalla, kun joukkoon liittyi Piitu (Peikkovuoren Aamunkuiskaus). Valitettavasti jouduimme kesällä v. 2018 luopumaan Piitusta, ja Piitu elää nyt rakkaissa muistoissamme.

 

ks_esittely_piitu.jpg

 

Ajatus omasta uroskoirasta oli kytenyt kauan mielessä, ja kuin kohtalon kautta Mallan vuonna 2012 syntyneestä pentueestä päätyi meidän Otto-poika (Taikalumon Fabio) jäämään kotiin narttulaumalle isännän elkeitä näyttämään, vai liekkö "tossun alla" koko poju :) Ottokin on jo veteraani-iän saavuttanut ja joutuu isännän paikkansa jakamaan poikansa kanssa. 

ks_esittely_otto.jpg

Viivin toisesta pentueesta (2014) kotiin päätyi jäämään Sani-tyttönen (Taikalumon Xakira), jonka ajattelin jatkavan Viivin ja Cessin sukulinjaa, mutta toisin kävi, kun Sanilla on D-lonkat.. Sani viettää lauman keskuudessa kotikoiran elämää, ja pitää seuraa lauman muille nuorimmille :)

ks_esittely_sani.jpg

Vuonna 2015 päätin tehdä Viivillä vielä viimeiset pennut, ja käytin yhdistelmässä lauman omaa urosta, Ottoa. Yhdistelmässä yhdistyi meidän molempien kantanarttujen sukulinjat, kun Cessin ja Mallan jälkeläiset, Viivi ja Otto, saivat ihanan R-pentueen loppuvuodesta 2015. Tästä yhdistelmästä kotiin jäi kultaakin kalliimpi narttu, Hertta.

hertta.jpg

Vuonna 2017 aloin tosissaan etsimään laumaan täysin uutta verta, ja niinpä Ninni-tyttö (Kauniin Louna) löysi paikkansa meidän laumasta. Ninnin kasvattajalle (Kennel Kauniin) kiitos tästä rämäpää tytöstä, jonka kanssa ei taatusti tule tylsiä päiviä olemaan :) Ninni sai ensimmäiset pentunsa v.2019

ninni.jpg

Vuonna 2017 laumaan löysi tiensä myös sijoitusnarttu Missi (Pikku-Pakkasyön Kaunehin Oot). Missi liittyi laumaan aikalailla yllättäen, kun itseä miellyttävä yhdistelmä osui kohdalle, vaikka ei sillä hetkellä pentua ollut etsimässäkään. Vaan Missi on erittäin tervetullut laumaan mukaan, kiitos tästä valloittavasta pennusta Elinalle <

IMG_4379.jpg

Lauma kasvoi toisen uroksen verran vuonna 2019, kun kotiin jäi Ninnin (Kauniin Louna) ja Oton (T. Fabio) pennuista Voitto -poika (T. Onnenpotku). Tovin täytyi miettiä miten lauman dynamiikan kanssa käy, kun mukaan astuu toinen uros, mutta eiköhän me yhteiset sävelet löydetä :)

IMG_7325B.jpg

 

- Johanna -

 


Lappalaiskoira-aiheisia linkkejä

Lappalaiskoirat Ry.

Lappalaiskoiragalleria