Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

Vuosi 2015

16.8.2015: Eilen käytettiin Piitua ja meidän 10-vuotiasta Cessi-muoria Pudasjärven ryhmiksessä. Reissu meni hyvin, vaikka täytyy näiden kahden kanssa olla silmä tarkkana ettei näiden kahdenvälisiä rähinöitä pääsisi syntymään. Ryhmiksessä Piitu oli hienosti VAL ERI1 SA PN2 ja Cessi sai elämänsä ensimmäisen ERIn koko 10-vuotisen ikänsä aikana :) Ja niin oli hienot arvostelut tytöillä, Cessillä etenkin. Tuomari huomautti ainoastaan Cessin hieman pulskasta kunnosta ja ihmetteli Cessin väritystä. Tuomarina Pudasjärvellä toimi Perttu Ståhlberg. Alla tyttöjen arvostelut:

Piitu:

" Erinomainen tyyppi ja mittasuhteet. Silmät voisivat olla tummemmat ja korvat pienemmät. Erinomaisessa lihaskunnossa. Hyvä kaula, tiivis selkä. Tasapainoisesti kulmautunut. Oikea karvanlaatu. Hieno häntä. Rodunomainen tasapainoinen liike. "

Cessi:

" Erinomaisessa kunnossa esitetty 10-v. veteraani. Hyvä vahvuus ja oikeat mittasuhteet. Hieman jo tuhdissa kunnossa. Hyväilmeinen pää. Tummat silmät. Hyvät korvat. Tasapainoisesti kulmautunut. Oikea karvanlaatu. Hyvä häntä. Liikkuu tasapainoisesti hyvällä askelpituudella. Esitetään hyvin. "

- Jenna -

20.7.2015: Oton Heinäkuun KV-näyttelytulokset ja arvostelut:

Ylivieska 19.7., tuomarina Pirjo Hjelm

" Ryhdikäs uros joka vaikuttaa aavistuksen pitkärunkoiselta. Hyvä kaula ja ylälinja. Kaunis ilmeikäs pää, hyvä purenta, silmät ja korvat. Riittävä raajojen luusto. Sopivasti kulmautunut sekä edestä että takaa. Kevyet vapaat liikkeet. Hyvä turkki."

Tulos VAL ERI3 SA.

Kemi 18.7., tuomarina Tapio Kakko

" Erinomaiset mittasuhteet ja tyyppi. Erinomainen pään muoto ja ilme. Oikein kiinnittyneet korvat. Erinomainen rungon tilavuus ja kulmaukset. Riittävä luusto. Hyvä karvan laatu ja määrä. Liikkuu ja esiintyy erinomaisesti."

Tulos VAL ERI1 SA PU1 ROP ja CACIB.

11059545_10206134138765446_2699681074850461332_o.jpg

Kuva: Pirjo Kivijärvi

Oulu 11.7., tuomarina Katja Korhonen

" Erinomainen tyyppi. Keskikokoa kookkaampi. Hyvät mittasuhteet omaava valiouros jolla vankka pää ja ilme. Purenta ok. Hyvät korvat. Erinomaiset kaula, eturinta ja runko. Saisi kulmautua aavistuksen voimakkaammin sekä edestä että takaa. Hieman pehmeyttä välikämmenessä. Korkea kinner. Turkki ei tänään parhaimmillaan mutta laatu hyvä. Hyvä häntä. Taka liikkeessä ahtautta. Hyvä etu ja sivu liike. Miellyttävä luonne."

Tulos VAL ERI4.

Siinäpä ne Oton kesänäyttelyt nyt oli ja poika on pesty ja irtoileva pohjavilla harjattu pois. Nyt poitsu saa jäädä näyttelyistä tauolle.

Cessi pyörähti myös Torniossa mätsärissä ja muori esiintyi hienosti ollen punaisten ykkönen ja lopuksi vielä BIS 6. Cessi onkin nyt ilmoitettu Pudasjärven ryhmikseen veteraani luokkaan:) Saapahan muorikin piristystä elämään:)

- Johanna -

6.6.2015: Tänään Muhoksen ryhmänäyttelyssä olivat mukana Otto sekä Piitu, myös Jennan koirat Lumi, Usva ja turistina Mimo olivat matkassa. Sää näytti aamulla hyvinkin aurinkoiselta ja kivalta, mutta niinhän siinä tietysti kävi, että iltapäivää kohden alkoi jo tihkuttaan vettä taivaalta ja vähän vilu tuli. Muhokselle oli ilmoitettu iso kööri lapinkoiria, likemmäs 45 ainakin. Näistä suurin osa oli narttuja. Lapinkoirilla tuomarina toimi Pekka Teini. Kehässä Lumi (T. Filmitähti) AVO EH, Piitu upeasti ylsi VAL ERI1 SA PN1 VSP ja Otto puolestaan vei ROP-tittelin ollen VAL ERI1 SA PU1 ROP. Tästä jatkettiin sitten ryhmäkehien odottelua, missä tuomarina toimi Guido Schäfer. 

Ryhmäkehässä 5 ryhmän koiria oli ihan älytön määrä. Kehässä seistiin lähes tulkoo kylki kyljessä. Otolla alkoi jo olla aika kärsimätön ja turhautunut kehäesiintyminen, liekkö ois poika jo halunnut takaisin kotiin :) Kuitenkin kaiken vääntelyn ja kääntelyn ja pienen kiukkuärripurrin jälkeen Otto sijoittui hienosti RYP4 !! Kyllä siinä oli hieman puulla päähän lyöty olo :)

Alla sisarusten ja Piitun arvostelut:

Lumi:

" Lähes 3 vuotias narttu, joka edelleen kevyt runkoinen. Oikeapiirteinen pää, hieman pyöreät silmät. Hyvä kaula. Kevyt rintakehä. Hyvä lantion asento ja hyvät kulmaukset takana. Välikämmen taipuu voimakkaasti. Mukava käytös. "

dscn2890.jpg

Piitu:

" Keskikokoinen valionarttu joka liikkuu hyvin rotutyypillisesti ja jolla on tänään todella hyväkuntoinen kesäturkki. Vahva kuono-osa, tiiviit huulet. Hyvä asentoinen kaula. Hyvä karvapeite. Hyvä rungon etuosa. Häntä sopii profiiliin. Hyvin kulmautuneet raajat. Matala kinner. Tasapainoinen pitkä askel. Rotutyypillinen etuaskel. "

dscn2915.jpg

Otto:

" Huippuluokan valiouros, jolla todella kevyet liikkeet. Upea käytös. Täyteläinen vahva rintakehä. Hyvä ylälinja ja häntä. Turkki ei tänään parhaimmillaan, mutta laatu kohdillaan. Hieno valio! "

dscn2937.jpg

dscn2941.jpg

- Jenna & Johanna -

24.5.2015: Tänään teimme Jennan kanssa reissun Keminmaahan ryhmikseen. Mukana koirista Otto ja Usva korkkaamassa junnuluokan. Sää oli tuulinen ja hieman alkoi palelemaankin, kun Oton kanssa "jouduimme" tai saimme jäädä odottelemaan ryhmäkehiä. Kun poika hienosti sijoittui VAL ERI1 SA PU1 ja ROP. Usva sai ensimäiseksi laatuarvostelukseen EH1:sen. Tuomarina lappalaisilla oli Tuula Savolainen ja ryhmissä Hannu Talvi. Ryhmiksessä me Oton kanssa saatiinkin vain lämmin kättely ja kotiinlähtö.

Tässä Oton arvostelu:

" Lähes 3v tyypiltään erinomainen uros. Hyvät mittasuhteet ja raajakorkeus. Kaunis kaula ja ylälinja. Kaunis pää ja ilme, hyvät korvat. Erinomainen rungontilavuus. Erinomainen häntä, hyvä raajaluusto ja tasapainoinen raajarakenne. Liikkuu joka suhteessa tasapainoisesti ja tehokkaasti. Hyvä karvanlaatu, karvanvaihto kesken. Hyvin esitetty"

img_7044.jpg

img_7046.jpg

img_7028.jpg

- Johanna -

3.5.2015: Aamusta ajeltiin meidän sporttityttöjen, Viivin ja Lumen kanssa Haapaveden ryhmänäyttelyyn. Keli oli aika kylmä, kun tuuli ja tihkutti vettä lähes tulkoon koko ajan. Näyttelyssä oli noin 30 lapinkoiraa, joten kylmästä päästiin suhteellisen nopsaan takaisin kotimatkalle :) Tytöt pyörähtivät kehässä pitkästä aikaa ja ihan mukavasti esiintyen. Mitä nyt Viivillä välillä korvat hukassa esiintymisessä, ja Lumella puolestaan nenä kiinni maassa. Molemmat nartut esiintyivät AVO luokassa, missä Viivi sai EH:n ja Lumi jopa yllätti ihan positiivisesti sijoituksella ERI3. Ei ole nämä oikein meidän näyttelykoiria, kun aamulla juostaan sohvalle pakoon, kun pitäisi näyttelyyn suunnata ja pohjavillaa aletaan pudottaan heti, kun ääneen mainitaan johonkin näyttelyyn ilmoittamisesta :) Alla vielä tuomari Markku Kipinän arvostelut neideistä:

Viivi:

" Lanneosaltaan pitkä, riittäväluustoinen narttu, jolla hyvä ylälinja ja häntä. Voimakkaammin kulmautunut takaa. Vahva purenta. Tummat pyöreähköt silmät. Hyvät korvat ja kaula. Riittävä askel, mutta erittäin ahdas takaa. Pituus häiritsee. "

Lumi:

" Ryhdikäs, tasapainoisesti rakentunut hyvärunkoinen narttu. Hyvä ylälinja ja häntä. Vaivaton sivuliike. Hyvä purenta. Riittävän täyteläinen kuono. Suuret tummat silmät ja suuret korvat. "

- Jenna -

4.4.2015: Tänään kävimme Jennan kanssa Tervolan ryhmänäyttelyssä. Jennalla mukana Usva "Cantavia Valopilkku" ja meiltä kotoa mukaan ilmoitin Oton ja Piitun. Hienosti kaikilla meni. Otolla varsinkin, vaikka tuntui ettei poika oikein keskittynyt esiintymiseen. Kotiin viemiseksi tuli seuraavat tulokset: Usva ROP-pentu :) Piitu VAL ERI2 SA ja Otto hienosti VAL ERI1 SA PU1 ROP ja RYP4. Tuomarina lappalaisilla Hannu Talvi ja ryhmäkehässä Esko Nummijärvi.

Tässä Oton ja Piitun arvostelut:

img_6201_paivakirja.jpg

Otto:

" Parkinväri. Keskikokoa kookkaampi. Voimakas uros. Hieno pää ja ilme. Hyvä kaula ja eturinta. Kauttaaltaan erinomainen rakenne. Turkki ei parhaimmillaan. Komea häntä. Esiintyy ja liikkuu erinomaisesti. "

Piitu:

" Musta merkein. Ihanne koko ja mittasuhteet. Tyylikäs pää. Hyvä kaula ja eturinta. Sopivan voimakas runko. Hyvät eturaajat. Takaraajoissa hieman ahtautta. Näyttävä turkki ja häntä. Mielyttävä luonne. Hyvä etuliike, ahdas takaa. "

- Johanna -

8.2.2015: Näyttelytulos Valkeala RN 7.3., missä T. Filosofi AVO ERI4 . Tuomarina Juha Putkonen. Tässä Filon arvostelu:

2,5v. Mittasuhteiltaan oikea, hyvä luusto. Vahva urosmainen pää. Oikean asentoiset korvat, hyvä otsapenger. Keskiruskeat silmät, hyvä purenta. Hyvin kehittynyt rintakehä ja eturinta. Hyvä karvan laatu. Hyvä häntä. Saisi liikkua tehokkaammalla askeleella. "

Hyvän arvostelun poika saanut:) Suville kiitos ja onnea tuloksesta:)

- Johanna -

7.2.2015: T. Filosofi "Filo" on pyörähtänyt Suvin kanssa Virolahden ryhmiksessä, ja hienosti poika sijoittunut AVO ERI1, SA. Tuomarina oli toiminut Pekka Teini. Tässä pojan arvostelu:

" Rotutyyppi erinomainen. Hieman lyhyet mittasuhteet ja vahvuus aste. Komea pää ja kaunis ilme. Hieno rakenne. Laadukas turkki. Kevyet liikkeet. "

- Johanna -

1.2.2015: Eilen pyörähdin karvattoman Oton kanssa Raahen ryhmänäyttelyssä. Näyttelyyn halusin lähteä lähinnä kuulemaan kasvattajatuomarin Tapio Kakon mielipiteen Otosta, vaikka poitsu on täysin karvaton. Tosi hyvän arvostelun Otto sai, ja kuten arvasinkin, ei SA:ta tullut turkin takia. Kunhan karvaa tulee niin uudestaan Tapion kehään. Oton sijoitus VAL ERI1 ja arvostelu kuuluu seuraavanlaisesti:

" Kokonaiskuvaltaan erinomainen uros joka tänään karvattomassa kunnossa. Erinomainen pään muoto, hieman pyöreät silmät ja saisi täyttyä hieman silmien alta. Erinomaisesti kulmautunut. Sopiva raajaluusto. Oikeanmittainen karkea karva. Pohjavilla puuttuu täysin ja suurinosa peitinkarvoista. Tehokkaat liikkeet. Erinomainen luonne."

Tänne on jäänyt kirjaamatta meidän jalostuspäivänäyttelyreissu Kuopiossa. Mukana olivat Otto, Lumi, sisarusten velipoika Filo, ja pennuissa Jennan Usva ja kotoa meiltä Sani. Tuloksia tuli seuraavanlaisesti: Otto VAL ERI, Lumi AVO EH, Filo AVO EH, Sani isoissa pennuissa kolmas ja Usva pienissä pennuissa ei sijoittunut. Uroksilla ja pennuilla tuomarina Paula Rekiranta, nartuilla Saija Juutilainen. Tässä Oton, Sanin ja Filon arvostelut. Lumen ja Usvan arvostelut voi käydä lukemassa Jennan blogista.

Otto:

" Erittäin hyvän tyyppinen. Hieman ilmavan vaikutelman antava uros. Hyvä pään malli, valpas ilme. Hyvä kaula. Hieman pystyt lavat. Hyvä rinnansyvyys. Oikein kulmautunut takaosa. Ei aivan parhaassa karvassa tänään. Liikkuu hyvin. "

Sani:

" 7kk. Erinomainen tyyppi, koko ja mittasuhteet. Oikeanmallinen nartun pää. Tummat silmät. Hyvä ilme. Hyvä kaula. Oikein kulmautuneet hyvä luustoiset raajat. Tiivis runko. Rodunomaiset liikkeet. Esitetään tänään kovin pienissä bikineissä. "

Sani kun on tuon äitinsä niukan karvan perinyt ;)

Filo:

" Ryhdikas tiivisrunkoinen uros. Hyvä pään malli. Hieman pyöreät silmät. Vahva kallo. Hyvä eturinta ja rinnan syvyys. Riittävästi kulmautuneet raajat. Sopusuhtainen luusto. Hyvä karvan laatu. Riittävä askelpituus. "

Kiitos Suville Filon näytille tuomisesta ja oli kiva nähdä poikaa :)

- Johanna -

21.1.2015: Näyttelypäivityksetkin on näköjään jäänyt päivittämättä. Oiskohan syynä emännän laiskuus:) No joulukuun alussa lähdimme Piitun ja Oton kanssa Hesingin Voittaja-näyttelyyn Tanjan kyydissä. Otolla alkoi tietysti karvanlähtö juuri sopivasti :) No kumpikin saivat siltä reissulta laatumaininnan EH, mikä oli ainakin Oton osalta ihan odoteltavissa. No sitten mennään tälle vuodelle, joka tutulla tavalla aloitettiin Kajaanin KV:llä. Koirista olin ilmoittanut vain Oton (joka ei vieläkään ole kunnon turkissa) mutta poitsu yllätti kuitenkin olleen VAL ERI2 SA PU3 VARACA, tuomarina Markku Mähönen. Alla Oton arvostelu Kajaanista:

"Oikeat mittasuhteet. Kauniit ääriviivat. Kaunis pää jossa hyvä ilme. Hyvin karvoittuneet korvat, hyvä kaula. Sopiva runko. Erinomainen hännän kiinnitus. Erittäin tasapainoiset kulmaukset. Liikkuu hyvin. Hyvä karvapeite. Mielyttävä käytös"

- Johanna -