Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

Vuosi 2013

17.12.2013: Viime viikonloppuna reissattiin Helsingissä messarissa. Lähdimme yöjunalla torstain ja perjantain välisenä yönä, ja olimme perillä Helsingissä perjantaiaamuna, juuri sopivasti ennen Helsinki Winner -13 kehän alkua. Mukaan meillä oli tarkoitus ottaa Piitu ja Otto, mutta Pippana teki juuri pahimmilleen juoksun, joten päätettiin jättää neiti kotiin Oton päätä sekoittamasta. Molempien kanssa reissusta ei olisi tullut muutakuin vinkumista ja vonkaamista ;) Mukaan lähti siis vain Otto, vaikka Otonkaan karvaton turkki ei tällä hetkellä ollut kovin esityskelpoinen. Reissuun lähdettiin silti :) Junamatkat menivät sutjakasti, eikä Ottokaan ollut junassa reissaamisesta moksiskaan.
Perjantaina Winner Show:ssa Otto sai sijoituksen JUN EH. Ensimmäinen EH meidän herralle. Muuta ei kyllä tällä karvalla voinut edes odottaakkaan. Alla todistusaineistoa karvattomasta pojusta ja tuomari Jussi Liimataisen arvostelu:
" Erinomainen rungon malli. Kaunis täyteläinen pää. Kaunis kaula ja ylälinja. Niukasti kulmautunut edestä, erinomaisesti takaa. Runko vielä kevyt, mitä karvattomuus vielä korostaa. Hyvät raajat. Erinomaiset joustavat liikkeet. Kaunis koira, joka tänään ei näyttelykunnossa. "
img_2647.jpg

Perjantaina juhlittiin myös tuttavan koiran (Lecibsin Tero) valioitumista. Lauantaina messari jatkui Nordic Winner Show:lla. Lapinkoiria arvostelemassa oli saksalainen tuomari, Guido Schäfer. Lauantaina Otolla meni jo paremmin, sijoittuen JUN ERI3 :) Alla näyttelyn käännöspalvelun vapaa suomennos arvostelusta:
"17kk vanha uros. Erinomainen kokonaisuus. Oikea rakenne ja luusto. Maskuliininen pää. Vahva selkä. Hyvä otsapenger. Oikea kaula. Korkea-asentoinen häntä. Erinomaiset kulmaukset. Erinomainen liike. Hyvä turkki. Riittävä kaulus. "
Messari olisi vielä jatkunut sunnuntain näyttelypäivällä, mutta me lähdettiin jo lauantaina iltapäivän junalla kohti kotia. Reissu oli kaikinpuolin onnistunut, ja Ottokin sai hyvää harjoitusta sisätiloissa esiintymisestä.

- Jenna -

10.11.2013: Näyttely tuloksia: T. Filosofi "Filo" Kouvolan Vekarajärven RN: JUN EH4, tuomarina Pekka Teini. Hyvän arvostelun poika on saanut:
" Keskikokoa pienempi, mittasuhteiltaan oikea, reippaasti esiintyvä nuori uros. Hyvä kuono-osa, melko pyöreä otsa, hyvät korvat, vielä kevyt, mutta hyvin rakentunut runko, hyvä rakenne takana, vielä pehmeä kinner. Hyvät käpälät, laadukas turkki. "
- Johanna -

8.10.2013: Viime viikonloppua vietettiin Oulussa lappalaiskoirien erkkarin merkeissä. Lauantaina olimme talkoilemassa ja järjestämässä erkkaria. Kehät saatiin vedettyä, tuomariteltat pystytettyä ja rokotuksia tarkastettua. Sitten valmistauduttiinkin seuraavan päivän näyttelyyn. Meiltä oli ilmoitettuna Piitu ja Otto, mutta päätimme jättää suosiolla Oton kotiin, koska poitsu on niin karvaton. Mukaan sunnuntaina lähti siis vain Piitu. Näyttelypaikalla näimme myös meidän kasvattia, T. Villaa, uusia kuvia Villasta löytyy Galleriasta.


Piitu pyörähti valioluokassa sijoittuen VAL ERI (SA). SA suluissa sen takia, koska tuomari päätti jostain syystä antaa SA:n jokaiselle valioluokan koiralle, vaikka vain kuitenkin loppupeleissä vain viisi ensimmäistä SA:n saanutta valiokoiraa pääsi kilpailemaan paras narttu -kehään. Alla Piitun lyhkäinen arvostelu ja kuvaräpsy kehän laidalta. Tuomarina nartuilla toimi Esko Nummijärvi.

" Rotutyyppi erinomainen. Sopusuhtainen kaunis narttu. Kaunis pää. Hyvä rakenne. Karvan pituus hyvä. Esitetään erittäin hyvin. "

 

kotisivu_piitu.jpg

 

- Johanna & Jenna -

 

 

19.8.2013: Viime viikonloppu oli näyttelyitä täynnä, kun Ottoa käytettiin lauantaina Kalajoella näyttelyssä. Otto sijoittui hienosti JUN ERI1 SA PU2 VA-SERT :) Tuomarina Kalajoella toimi Reino Korpela. Alla Oton arvostelu:

" Parkinvärinen vaalein merkein. Keskikokoa hieman kookkaampi. Mittasuhteiltaan oikea. Komea uroksen pää. Hyvät silmät ja korvat. Tiivis vanttera runko. Sopiva rintakehä. Keskivahva raajaluusto. Hyvät kulmaukset. Oikealaatuinen vuodenaikaan nähden hyvä karvapeite. Oikea asentoinen häntä. Liikkuu tehokkaasti. Normaali käytös. "

Piitua puolestaan käytettiin sunnuntaina Ruotsin puolella Överkalix:ssa. Tavoitteena oli nyt mennä ja saada se serti, jotta neidistä saataisiin pohjoismaiden valio. Aiemmin yritettiin samaa Piteåssa, mutta siellä meitä ei lykästänyt. Näyttelyalueella oli sateinen ja viileä keli, meinas ihan vilu tulla. Mutta sadekaan ei haitannut enää siinä vaiheessa, kun Piitu oli mahtavasti VAL ERI1 SA PN1 SERT ja VSP! Näin sitten Piitusta tuli SE MVA-> POHJ MVA! Alla kuva valioituneesta neidistä, sekä tuomari Erna-Britt Nordinin antama arvostelu + vapaa suomennos:

" Välgående, mycket fina proportioner, bra tik huvud, mycket fint uttryck, bra nos & bett, fina öron, utmärkt överlinje & svans, --- ?, kraftiga bra ben, --- ?, utmärkt rörelser, bra päls, välvisad, utmärkt temperament, champion idag! "

vapaa suomennos:

" Hyvin liikkuva, erittäin hyvät mittasuhteet, hyvä narttumainen pää, erittäin hyvä ilme, hyvä kuono & purenta, hyvät korvat, erinomainen ylälinja & häntä, --- ?, voimakas hyvä luusto, --- ?, erinomaiset liikkeet, hyvä turkki, hyvin näyttävä, erinomainen luonne, valioksi tänään! "

 

img_0882b.jpg

Kuva: Johanna Sergejeff

- Jenna -

 

10.8.2013: Tänään Otto kävi Raahen ryhmiksessä tuomari Eija Lehtimäen syynissä ollen JUN ERI1 SA PU1 SERT ja VSP:) arvostelu kuuluupi näin:

" Erinomaista tyyppiä oleva sopivan voimakas nuori uros, jolla erittäin kaunisilmeinen uroksen pää. Alaleuka saisi olla voimakkaampi. Hyvä runko ja häntä. Oikea asentoiset hyvin kulmautuneet raajat. Hyvä karvanlaatu, tänään niukasti pohjavillaa. Tehokkaat tasapainoiset liikkeet. Mielyttävä luonne."

 

- Johanna -

 

 

4.8.2013: Eilen reissasimme Isokyröön. Meillä oli ns. perhe reissu, kun Kari ja Saku menivät Alahärmään PowerParkkiin huvipuistoon hurvittelemaan ja me Oton kanssa vietimme helteisen päivän ryhmänäyttelyssä. Oton sijoitus oli tällä kertaa JUN ERI2 SA. Vaihteeksi näinkin ettei sijoitusta parasuros kehässä tullut:) Tuomarina toimi Sakari Poti ja hyvän arvostelun Otto häneltä sai.

" Parkinruskea. Keskikokoa selvästi kookkaampi. Erinomaiset mittasuhteet. Komea pää. Erinomainen runko ja raajarakenne. Kesäturkki. Oikea asentoinen häntä. Suora hyvä liike. Rauhallinen luonne"

- Johanna -

 

 

29.7.2013: Eilen aamulla pakkasin Oton ja Piitun autoon ja lähdimme Pihtiputaan ryhmikseen. Piitua mietin että otanko ollenkaan mukaan, kun neidillä on juoksu. Mutta koska Otto ei vielä pahemmin Pippanan juoksusta välittänyt, niin Piitu pääsi myös mukaan. Ainut vaan näyttelypaikalla oli, että Otto piti muille uroksille selvänä kenen heila se Piitu on:) Poika ärräsi heti jos joku tuli näyttelyhäkissä olevaa Piitua lähellekkään. No kaikesta huolimatta päivä oli meidän osalta upea:) Ja varmaankin ikimuistoinen, kun Otto oli JUN ERI1 SA PU1 SERT ja ROP. Ja Piitu myöskin upeasti VAL ERI1 SA PN1 ja VSP :)) En kyllä aamulla lähtiessä ois tälläisestä menestyksestä osannut edes unelmoida, että omat koirat olisivat roppi kehässä:) Tuomarina toimi Pekka Teini ja alla parivaljakon saamat hienot arvostelut.

Otto:

" Rotutyyppi erinomainen. Väri vaalea parkki. Loistavasti liikkuva. Loistavasti rakentunut upea näyttävä nuori lapinkoira. Päässä upea rotutyyppi. Rauhallinen pehmeä ilme. Moitteeton runko. Mahtavat raajat. Ylhäällä kannettu häntä kruunaa upean koiran.

Piitu:

" Valioluokan narttu, jolla erinomainen tasapaino. Kevyt liike. Rauhallinen käytös. Kaunis pää. Hieman teräväkärkiset korvat. Näyttävä selänpäällä kannettu häntä. Hieno puolipysty karvapeite. Kaunis karvapeite myös raajoissa ja käpälissä. Näyttävä kaunis narttu."

Rop-kehässä Otolla meni vähän lörinäksi, kun luuli että pääsee Piitun kanssa vain melskaamaan. Ja pojalla meni liike suorastaan vaan Pippanan jahtaamiseksi, lapsi mikä lapsi vielä:) Ryhmäkehässä  sitten käytiin vain pyörähtämässä. Mutta uutta kokemusta rikkaampana:) Ja oltiin hyvillään että päästiin lähtemään kotiin kun armoton helle alkoi jo väsyttämään niin koiria kuin emäntääkin:) Kiitos lopuksi Tanjalle joka esitti Piitun rop-kehässä.

Ps. Tuomari kysyi Oton väriä lopuksi, kun oli arvosteluun laittanut ensin vaalea riista. Otto on niin auringon vaalentama ettei väristäkään saa selvää:)) Lisätään kuvia jos joku sattui niitä ottamaan ja nettiin ilmestymään.

- Johanna -

 

21.7.2013: Varhain aamulla hypättiin Oton kanssa Tanjan ja Tero-pojan kyytiin ja auton keula kohti Ylivieskaa. Hyvin Otto jaksoi vielä tämänkin reissun, ennemminkin emäntä alkoi hyytymään:) Tänään kyllä kuntoakin kysyttiin, kun tuomari juoksutti paras uros kehässä porukkaa aikalailla. Että kyllä se tämäkin urheilusta käy:) Oton sijoitus siis oli tänään JUN ERI1 SA PU4 ja VASERT. Nyt on käyty läpi meidän tämän kesän KV-näyttelyt ja tosi tyytyväinen olen Oton sijoituksiin:) Tiedossa on vielä ryhmiksiä ennen syksyn tuloa:) Alla Oton arvostelu. Tuomarina tänään Esko Nummijärvi.

" Rotutyyppi erinomainen. Kookas näyttävä uros, jonka mittasuhteet melko hyvät.Hyvin kaunis pää. Perusväriin sopivat silmien väri. Erittäin kauniit korvat. Pitkä hyvä kaula. Hyvä selkä ja häntä. Erinom. raajojen kulmaukset. Karvan pituus hyvä voisi olla vähän karheampaa. Liikkuu hyvin. Esitetään eritt. hyvin. "

 

- Johanna -

20.7.2013: Tänään käytiin Oton ja Piitun kanssa Tornio KV:ssä. Keli oli hyvä, ei liian kuuma eikä liian kylmä :) Otto oli upeasti JUN ERI1 SA PU2 ja SERT. Piitu vuorostaan VAL ERI3 SA. Otto se meillä näyttää kahmivan aina vain lisää sertejä, kaippa se sitten on hieno uroksen alku :) Tämä taisikin olla jo kuudes serti Otolle. Huomenna Otto suuntaa Ylivieskaan näyttelyyn, saas nähdä miten siellä sitten käy. Tuomarina tänään oli ruotsalainen Kurt Nilsson. Alla Oton ja Piitun arvostelut, sekä vapaat suomennokset:

Otto:

" Maskulin. Utmärkt huvud och uttryck. Utmärkt proportioner för åldern 1. Tillräcklig brösparti. Utmärkt vinklad. Passande benstomme. Rör sig något instabilt fram, bra bak. "

vapaa suomennos:

" Maskuliininen. Erinomainen pää ja ilme. Erinomaiset mittasuhteet 1-vuotiaalle. Oikeanlainen rintaosa. Erinomaisesti kulmautunut. Sopiva luusto. Liikkuu hieman epävakaasti edestä, hyvin takaa. "

Piitu:

" Utmärkt huvud och uttryck. Något stora öron. Utmärkt proportioner. Tillräcklig bröstparti. Utmärkta vinklar, ben och tassar. Mycket goda rörelser. "

vapaa suomennos:

" Erinomainen pää ja ilme. Hieman suuret korvat. Erinomaiset mittasuhteet. Oikeanlainen rintaosa. Erinomaiset kulmaukset, luusto ja raajat. Todella hyvät liikkeet. "

 

- Jenna -

 

 

14.7.2013: Otto ja Piitu oli ilmoitettu tämän päiväiseen Oulun KV näyttelyyn. Mukavaa vaihtelua jälleen ajella näin lyhyttä näyttelymatkaa :) Älyttömän suuria odotuksia ei koirien sijoitukseen asetettu, joten oli mahtavaa, kun molemmat koirat pääsivät oman sukupuolensa neljän parhaan joukkoon :) Otto oli upeasti JUN ERI1 SA PU3 SERT ja Piitu hienosti VAL ERI3 SA PN4. Tyytyväisiä oltiin tuloksiin :) Tuomarina toimi Tuula Savolainen. Alla Oton ja Piitun arvostelut:

Otto:

" 1v, Kaunislinjainen nuori uros, jolla hyvät mittasuhteet, kaunis pää & ilme, hyvänkokoiset & asentoiset korvat, hyvä eturinta. Tilava & hyvä runko, hyvin kulmautunut edestä ja takaa, hyvä raajaluusto & häntä. Takaliikkeet hieman kapeat, sivuliikkeessä reipas pitkä askel, hyvä turkki. "

 

Piitu:

" 2v, tyyppi erinomainen, hyvät mittasuhteet. Sulava ylälinja, hyvä pää ja ilme, hyvät korvat, hyvä tilava runko, hieman suorat olkavarret, hyvä takaosa, oikea asentoinen lantio, hyvä häntä, hyvä raajaluusto,kapeat takaliikkeet,sivuliikkeessä hyvä askelpituus, hyvä karvanlaatu & turkki. "

 

- Johanna & Jenna -

 

 

7.7.2013: Eilinen päivä meillä kului Ruotsin maalla, Piteåssa. Näyttelyyn mukaan lähti Piitu, jonka kanssa lähdettiin metsästämään Ruotsin sertiä. Ainakin yritys oli kova :) Piitu kuitenkin sijoittui VAL ERI2 SA PN3 vara-cacib. Ei tippunut sertiä tällä kertaa, mutta jospa sitten ensi kerralla!:) Saatiin ainakin reissulla tietoon, että heti seuraavana päivänä olisi Piteåssa ollut ruotsin lapinkoirayhdistyksen järjestämä erkkari. Joten jos ens vuonna Piteå:n näihin aikoihin lähdetään, niin sitten suunnataan sinnekkin:) Tässä vielä Piitun tämän reissun arvostelu ja pikainen kuvakin :) Tuomarina toimi Markku Mähönen.

" Exc. type, very nice lines, nice head & well set ears. Just a bit too long. Exc. neck, very nice correct topline & good tail set. Good coat. Needs a bit more for chest. Very good angulation, good ---? Moves well. Exc. coat. "

 

Ja vapaasti suomennettuna:

" Erinomainen tyyppi. Erittäin hyvät linjat, hyvä pää & hyvin kiinnittyneet korvat. Hieman liian pitkä. Erinomainen kaula, erittäin hyvä oikeanlainen ylälinja & hännän kiinnitys. Hyvä turkki. Tarvitsee hieman lisää rintaan. Erittäin hyvät kulmaukset. Hyvä ---? Liikkuu hyvin. Erinomainen turkki. "

 

img_0499sivu.jpg

Kuva: Johanna Sergejeff

- Jenna -

 

 

16.6.2013: Eilen saavuttiin myöhään illasta Oton kanssa kotiin näyttelyreissulta Kuopion Karttulasta. Matkaan lähdettiin jo perjantaina tuttavani Tanjan kyydissä. Tanjalla mukana oli lappalaisuros Lecibsin Tero. Tero on tullut Otolle tutuksi näyttelyharkoista ja hyvin pojat tulevat keskenään juttuun:)

Yövyimme mökillä Rauhalahdessa ja aamulla aikaisin suuntasimme itse näyttelypaikalle. Lappalaiset olivat heti aamusta. Otolla ja Terolla meni näyttelyssä hienosti:) Otto sijoittui JUN ERI1, SA, PU3. Tero vei sitten koko potin ollen ROP:) ja niinpä jouduimme jäämään odottelemaan ryhmäkehiä, jotka alkoivat siinä kolmen maissa. Ja hienosti Tero jaksoi esiintyä isossa kehässä ollen vielä RYP2. Onnittelut vielä tässäkin Tanjalle ja Terolle:)

Tuomarina oli Jari Fors, joka antoi Otolle seuraavanlaisen arvostelun:

" Vaalea parkki vaalein merkein. Mittasuhteeltaan erinomainen, joskin vielä hieman kevyt uros. Komea pää, hyvät korvat. Kauttaaltaan hyvä runko ja raajat. Hyvä häntä ja turkki. Tehokas liike. Luonne oikea."

- Johanna -

10.6.2013: Eilen käytiin Kemin ryhmiksessä. Mukana olikin hieman erilainen kolmen kopla, sillä Piitun sijaan näyttelyyn oli ilmoitettu Viivi. Viivi kävi kehässä pyörähtämässä pitkän tauon jälkeen, ja hienosti kyllä meni, vaikka tuomarin edessä oltiinkin hieman korvat luimussa. Viivi paransi omaa edellistä tulostaan, ja saakin nyt hyvillä mielin jäädä taas tauolle näyttelyistä. Myös Lumi pääsi yllättämään positiivisesti. Lumikin jää nyt joksikin aikaa näyttelyistä tauolle. Viivi sai hienosti maininnan AVO ERI, ja Lumi JUN ERI3 SA. Otto puolestaan sijoittui taas hienosti JUN ERI1 SA PU2 SERT :) Hieno päivä, pystikin jäi kaikessa hulinassa hakematta;) Tuomarina toimi Hannu Talvi. Alla arvostelut ja kuvat:

Otto:

" Parkin väri. Lähellä keskikokoa. Mittasuhteiltaan oikea. Vielä kevyehkö oikeamuotoinen pää. Pienet korvat. Vaaleat silmät. Kauttaaltaan erinomainen rakenne. Tämän väriselle harvinaisen hyvä turkki. Komea häntä. Esiintyy ja liikkuu ryhdikkäästi. "

img_0051.jpg

Lumi:

" Musta merkein. Ihannekoko. Hyvät mittasuhteet. Hyvä pään ilme ja luusto. Sopivan mittainen runko. Hyvin kulmautuneet raajat. Normaali turkki. Hännänkärki tiukalla sykeröllä. Esiintyy ja liikkuu kauniisti. "

 

img_0260v.jpg

Viivi:

" Musta merkein. Ihanne koko. Kevyt kalloinen pää. Hyvä selkälinja. Runko saisi olla tiiviimpi. Hyväluustoiset raajat. Normaali turkki ja häntä. Hyvä luonne. Hieman ahtautta takaliikkeessä. "

 

img_0271c.jpg

- Jenna -

19.5.2013: Näyttely tuloksia: T.Filosofi ollut Kouvolassa 18.5. JUN EH2 ja Lahdessa 19.5. JUN EH. Poika on nyt sitten jäämässä näyttelyistä kesälomalle:) Joten hyvää kesää Filolle ja Suville muun harrastamisen parissa:)

- Johanna -

11.5.2013: T.Filosofi on ahkerasti käynyt näytillä, tietysti omistajansa kera:) Kiitos siitä Suville:) Poika tänään siis käynyt Haminan KV:ssä. Ollen JUN EH2.

- Johanna -

 

9.5.2013: Käytiin tänään mutka Raahen ryhmänäyttelyssä. Miten se aina sattuu niin, että kun on näyttelypäivä, niin sataa vettä? Voisi niitä aurinkoisiakin näyttelypäiviä kyllä olla jo. Säästä huolimatta päivä oli ihan hyvä koirien sijoitusten kannalta. Otto oli hienosti JUN ERI1 SA PU1 SERT ja VSP! Lumikin paransi EH -linjastaan ollen JUN ERI3 :) Piitu osallistui ekaa kertaa valioluokkaan ollen VAL ERI3 SA PN4. Tässä vielä kolmikon arvostelut:

Otto:

" Tyypiltään erinomainen, hyvä luustoinen ja tasapainoisesti rakentunut ryhdikäs juniori. Hyvä ilmeinen pää. Hyvä purenta. Hyvä turkki. Hyvä ylälinja, mutta saisi kantaa häntäänsä paremmin selällä. Hyvä hännänkiinnitys, mutta kääntää häntänsä voimakkaasti sivulle. "

Lumi:

" Ryhdikäs juniori, jolla hyvät mittasuhteet. Saisi olla voimakkaammin kulmautunut edestä. Hyvä häntä. Kuono-osa saisi olla täyteläisempi. Suuret silmät ja korvat. Hieman löysyyttä ranteissa. Liikkuu hyvällä sivuliikkeellä, mutta vielä löysä etuosaltaan. "

Piitu:

" Ryhdikäs, tyypiltään erinomainen tasapainoisesti rakentunut narttu. Kaunis turkki. Suuret korvat. Hyvät silmät. Hyvä purenta. Liikkuu hyvällä sivuliikkeellä. Hieman löysästi edestä ja kapea takaa. "

- Tuomari Markku Kipinä

- Jenna -

 

 

5.5.2013: Meillä vietettiin näyttelyviikonloppua Kuusamon ryhmiksissä. Lauantaille oli ilmotettu kolmen kopla, Lumi, Otto ja Piitu. Päivä ei ollut oikein antoisa, kun yhden koiran rekkarit meinas jäädä matkasta ja koko päivän satoi joko räntää taikka vettä. Näyttelystä koirat sijoittuivat Lumi JUN EH3, Otto JUN ERI1 SA PU2 VASERT ja Piitu AVO EH2. Lauantaina tuomarina toimi Marjatta Pylvänäinen-Suorsa. Alla lauantain arvostelut:

 

Lumi:

"  Keskikokoa kookkaampi mittasuhteiltaan oikea narttu. Luusto vielä kevyt. Kapeapiirteinen pää. Kevyt kuono. Pyöreät silmät. Hyvä kaula ja selkä. Hyvä hännän kiinnitys. Runko vielä matala ja kovin kapea. Kapeat takaliikkeet. Hieman painunyt välikämmen. "

 

Otto:

" Erinomaiset mittasuhteet. Hyvä koko ja luusto. Hyvä pään muoto. Täyteläinen kuono-osa. Hyvä otsapenger. Erinomainen ylälinja. Hyvä rungon muoto ja syvyys. Hyvä eturinta. Tasapainoinen raajarakenne. Hyvä karvapeite. "

Piitu:

" Hyvät mittasuhteet ja koko. Riittävä luusto. Hieman kapeakalloinen pää. Hyvä kuono. Kookkaat korvat. Tasapainoinen ylälinja. Hyvä häntä. Hyvä rungon syvyys ja muoto. Hieman ulkokierteiset takaraajat. Hyvät sivu- ja etuliikkeet. Hyvä karvan laatu. "

 

Sunnuntaina päiväkin alkoi paremmin makoisalla aamupalalla, ja sääkin oli parempi kuin lauantaina. Aurinko yritti pikku hiljaa pilkistää pilven raosta, ja kotiin ajettaessa se jo paistoikin kunnolla. Tälle päivälle koirista oli ilmoitettu vain Otto ja Piitu, Lumi sai olla kevythäkissä nokosilla. Otto sijoittui hienosti JUN ERI1 SA PU2 SERT ja Piitu upeasti AVO ERI1 SA PN2 SERT saavuttaen näin ollen viimeisen vaadittavan sertinsä ja saaden valioarvon FI MVA! Samalla neidistä tulee Norjan valio, jonka vahvistus selvityksiä tässä aletaan tekemään :) Sunnuntain tuomarina toimi Pirjo Aaltonen. Alla vielä sunnuntain arvostelut ja tuoreen muotovalion kuva:

 

Otto:

" Mittasuhteiltaan ja ääriviivoiltaan tyypillinen. Selvän sukupuolileiman omaava kaunis uros, jolla hyvä luuston vahvuus. Hyvä pää. Tyypillinen ilme. Hyvät korvat. Hyvät kulmaukset. Kaunis karvapeite. Hyvä hännän kiinnitys. "

Piitu:

" Ääriviivoiltaan ja mittasuhteiltaan sopusuhtainen narttu. Tyypillinen pää. Hieman kookkaat korvat. Kaunis ylälinja ja häntä. Hyvä runko ja kulmaukset. Tyypillinen karvapeite. Tasapainoiset liikkeet. "

piitufimva2013.jpg

Kuva: Jenna Sergejeff

Myöskin T.Filosofi (Filo) on eilen 4.5 pyörähtänyt Kouvolassa ryhmiksessä. Poika oli hienosti sijoittunut JUN ERI1 SA PU2 ja VASERT :) Onnea Suvi ja Filo!

 

- Jenna & Johanna -

 

 

28.4.2013: Eilen tuli lähdettyä varhain aamulla ajelemaan pohjoiseen päin Pellon ryhmikseen. Sää ei ollut mikään paras mahdollinen. Kylmää ja kosteaa, joka ei näin flunssaa potevalle hyvää tehnyt.

Mukana koirista meillä oli Otto ja Piitu. Piitu korkkasi avo-luokan saaden tulokseksi AVO ERI3 ja Otto JUN ERI1. Ihan tyytyväisiä ollaan tuloksiin,varsinkin kun tuomarilla tuntui olevan aika tiukka linja. Tässä arvostelut:

Otto:

"10kk, keskikokoinen, mittasuhteiltaan oikea, erinomainen tyyppi. Hyvä pään profiili, pysty olkavarsi, muuten hyvin kulmautuneet raajat, hyvä rungon malli, eturinta saisi vielä täyttyä, liikkuu vielä löysästi edestä, hyvällä taka-askeleella. Lupaava turkin laatu ja parkin väri."

 

Piitu:

"2v. Mittasuhteiltaan erinomainen, hyvä pään profiili, kallo saisi vielä leventyä. Erinomainen ylälinja ja ryhti, hyvä häntä, tilava runko. Edestakaisissa liikkeissä kapeutta, sivuliike ok. Vahva karvapeite."

- Tuomari Mari Lackman

Ensi viikonloppuna suuntaammekin Kuusamoon onnea kokeilemaan:)

- Johanna -

 

 

21.4.2013: Eilen ajoimme Tervolaan näyttelyyn. Mukana meiltä koirista oli nuorimmaiset Otto ja Lumi, sekä saimme seuraksi myös Sannan ja Viivin pennun Tarun (T. Taruolento).

lumiottotaru.jpg

Taru osallistui ensimmäistä kertaa näyttelyyn, ja kehässä se hieman näkyikin, sillä neiti liikkeessä bongasi kaikki liikkuvat roskat ja oli enemminkin hyppäämässä roskien kimppuun kuin sievästi vierellä kulkemassa :) Mutta ensi kertahan se kaikilla aina on, ja harjoittelu tekee mestarin ;) Tarulla kuitenkin muuten ensi esiintyminen kehässä meni oikein hienosti ja neiti saikin tosi hyvän arvostelun, sekä sijoittui JUN ERI3 SA! Samassa luokassa kilpaillut Lumi sijoittui JUN EH4 ja urosten puolella junnuissa kisannut Otto oli upeasti JUN ERI1 SA PU1 SERT ja VSP! Ropiksi sijoittui valioluokasta Oton siskopuoli (Mallan ekasta pentueesta) Dagolas Naavanuttu"Risku"

Tuomarina toimi Markku Mähönen. Alla vielä meidän junnujen kuvat ja arvostelut.

 

Taru:

" Mittasuhteiltaan oikea, erinomainen vahvuus. Hyvä vahva pää. Hyvä kaula, runko, hännänkiinnitys ja kulmaukset. Liikkuu ajoittain hyvällä askeleella. Hyvä karvapeite, miellyttävä käytös."


img_0229a.jpg

 

Lumi:

" Oikeat mittasuhteet ja ääriviivat, kuitenkin kovin kapea runko. Hyvä pään profiili, kuono saa vahvistua. Hyvä kaula. Seistessään kauniit ääriviivat. Kokoon sopiva raajaluusto, hyvät kulmaukset. Liikkuu hyvällä sivuaskeleella, hieman kapea edestä. Hyvä karvapeite ja käytös. "

 

img_0222a.jpg

 

Otto:

" Erinomaista tyyppiä. Kokonaisvahvuus oikea. Hyvä pää. Erinomainen kaula ja hännän kiinnitys. Hyvä runko. Tasapainoiset liikkeet. Hyvä karva ja käyttäytyminen. "

 

img_0086a.jpg

Kuva: Jenna Sergejeff

 

Saman viikonlopun aikana myöskin T. Filosofi (Filo) on käynyt Sipoossa ryhmänäyttelyssä, ja sijoittunut hienosti JUN ERI2 SA! :) Alla Filonkin arvostelu:

" 10 kuukautta. Vielä hyvin pentumainen. Hyvät mittasuhteet. Hyvä pää, ilme ja korvat. Rungoltaan vielä kesken kehityksen. Hyvä takaosa. Viistot olkavarret. Hieman pehmeät ranteet. Hyvä häntä. Edestakaisliikkeet saavat tiivistyä. Liikkuu sivulta hyvin. Hyvä turkki. "

- Tuomari Tuula Savolainen

img_3685_muokattu.jpg

 

- Jenna & Johanna -

 

 

6.4.2013: Savitaipale RN: T. Filosofi JUN ERI1, SA, PU4!! Filo poitsu pyörähtänyt jälleen näytillä. Huippu hyvällä menestyksellä:))

Laitetaanpa tähän vielä Filon arvostelu:

"9kk juniori uros, jolla oikea sukupuolileima ja mittasuhteet. Oikean muotoinen ja hyvä ilmeinen pää, hyvä purenta. Normaalisti kehittynyt runko. Oikein kulmautunut. Liikkuu ryhdikkäästi."

-Tuomari Harto Stockmari

- Johanna -

1.4.2013: Lappeenranta KR: T. Filosofi (Filo) JUN EH2. Hienosti poika aloitti viralliset näyttelyt:)

Me itse pyörähdettiin aprilli-mätsärissä Oulussa Lumen ja Oton kanssa. Paikalle oli myös tullut T.Titanic eli tuttavallisemmin Ticu. Otto ja Lumi saivat kummatkin punaisen nauhan. Ticulle sininen. Lumi pääsi sitten vielä punaisten kilpailuluokassa neljänneksi:)) Saipahan vähän harjoittelua näille meidän nuorimmaisille. Otolla kun tuo keskittyminen meinaa olla vähän hukassa:) Onneksi kohta alkaa nätöharkat pyörimään:)

- Johanna -

 

 

25.3.2013: Eilein kotiuduttiin lapinkoirien erkkarista, joka järjestettiin Siilinjärvellä. Mukana meillä oli kolmen kopla, Piitu, Otto ja Lumi. Sää oli aurinkoinen, eikä pakkastakaan ollut kuin ehkä muutama aste. Reissu meni mukavasti koirien kanssa hotellissa yöpyen. Ja koska pieni action ei ole koskaan pahasta, ollessamme  aamiaisella, kuulimme kesken kaiken, kun jossain huudellaan, että hotellin käytävillä juoksentelee yksi parkki ja kaksi mustaa vaalein merkein koiraa. Yllättäen kuullosti jotenkin tutulta, ja menimme tarkastamaan ovatko irti juoksevat koirat meidän. Jep, meidänhän ne oli:D Siellä Piitu, Otto ja Lumi olivat juosseet pitkin poikin kerroksia, ja kuuleman mukaan olivat näyttäneet oikein iloisilta lapinkoirilta:D Onneksi jotkut olivat ottaneet koirat kiinni ja saimme karkulaiset takaisin hotellihuoneeseen. Nähtävästikkin Otto oli hypännyt huoneen oven ripaan, joka oli sitten avannut oven karkulaisille. Loppu kuitenkin hyvin, ja mekin saimme lopuksi rauhassa nauttia aamupalasta:)

Kehissä meni kaikilta odotettua paremmin, kun Lumi sai laatumaininnan JUN ERI, Piitu NUO ERI2 ja Otto sijoittui hienosti JUN ERI2 SA, ja oli paras uros kehässä ns. viides :) Uroksia oli ilmoitettuna kaiken kaikkiaan 64kpl, joten Oton sijoitus oli oikein mainio:) Näyttelyyn oli saapunut myöskin T.Villa saaden avoluokassa H.n. Alla vielä kuvia ja arvostelut:

Piitu:

" Isorunkoinen narttu, jolla hyvät mittasuhteet ja oikea sukupuolileima. Vahva kuono, hieman loiva otsapenger. Hyvin kiinnittyneet korvat. Oikea purenta, kiilevaurio hampaissa. Hyvä kaula. Etuosa saisi olla paremmin kulmautunut. Hyvin kulmautunut takaa. Hyvä selkä, häntä, hyvä luusto. Hyvä raajakarvoitus, turkki ok. Liikkuu hyvin sivusta, hieman ahdas takaa. Hyvä käytös. "

- Tuomari Maija Mäkinen

 

img_0993.jpg

Kuva: Jenna Sergejeff

Otto:

" Erinomainen nuori uros. Kaunis pää, ilme ja korvat. Erinomainen runko, ylälinja ja raajat. Sopivat kulmaukset. Erinomainen turkki, kaunis häntä. Liikkuu erittäin hyvin. Miellyttävä käytös. Hyvin lupaava nuori koira. "

- Tuomari Paavo Mattila

img_0947.jpg

Kuva: Jenna Sergejeff

Lumi:

" 9kk. Tasapainoinen nuori narttu, jolla hyvät mittasuhteet ja sukupuolileima. Hyvä ylälinja. Narttumainen pää, joka saa vielä vahvistua. Hyvät karvaiset korvat. Kauniit silmät, oikea purenta, lapa voisi olla hieman viistompi, muuten hyvin kulmautunut. Hyvä runko, häntä ja selkä. Hyvä luusto. Kevyet vapaat liikkeet. Hyvä askelpituus. "

- Tuomari Maija Mäkinen

img_1015.jpg

Kuva: Jenna Sergejeff

- Jenna & Johanna -

 

 

2.3.2013: Veljekset Filo ja Rooger on tänään pyörähtäneet Kouvolassa näyttelyssä. Pojat vielä pentuluokassa ja Roogerilla eka näyttely kokemus:) Ja hyvin poitsuilla meni:)

Eli T.Filosofi (Filo) PEK1, KP  ja VSP-PENTU ja T.Fiksu-otso (Rooger) PEK2

rooger_filo.jpg

Kuva: Suvi Takanen

Rooger:

" Keskikokoinen. Oikeat mittasuhteet. Kevyt piirteinen pitkäkuonoinen pää. Hyvä runko ja raajaluusto. Hyvä häntä. Etuosa saisi kulmautua voimakkaammin. Hyvä karva. Liikkuu hieman ahtaasti takaa ja löysästi edestä. Eturinta saa vielä voimistua. Tomera esiintyjä. "

 

Filo:

" Keskikokoa pienempi. Erinomaista tyyppiä oleva urospentu, jolla viehättävä ilmeinen pää, kokoon sopiva runko ja raajaluusto. Riittävästi kulmautunut. Hyvä karva. Liikkuu vielä hieman löysästi. Miellyttävä käytös ja lupaava. "

- Tuomari Esa Ruotsalainen


- Johanna & Jenna -

 

 

2.2.2013: Tänään pyörähdettiin samaisen kolmen koplan kanssa Raahessa, kun mukana olivat Piitu, Lumi ja Otto. Matkakin oli tällä kertaa lyhyempi kuin esim. viime viikonlopun näyttelyreissun:) Oulusta lähdettäessä sää oli oikein kiva, mutta perille päästyä meitä odotti näyttelypaikalla älytön lumisade. Sateesta huolimatta päivä oli oikein mukava:) Kehän laidalla odoteltiin omia vuoroja ja jännättiin miten meidän täytyy koirat esittää, kun pentujen ja aikuisten kehät olivat erit. Onneksi pystyimme hyvin esittämään kaikki kolme koiraa, kun kehät eivät menneet niin päällekkäin:) Piitua arvostelemassa oli tuomari Pekka Teini, jolta Piitu saikin todella paljon hyviä kehuja:) Pentuja arvostelemassa oli lapinkoiria ensikertaa arvosteleva tuomari Aila Lehmussaari. Koirien sijoituksetkin miellyttivät meitä hyvin, kun Piitu oli NUO ERI2 SA PN3 VA-SERT, Lumi PEK2 + KP ja Otto PEK1 + KP, ROP-pentu! Alla vielä arvostelut:


Piitu:

"Upeassa karvapeitteessä esiintyvä. Sukupuolileimaltaan oikea keskikokoinen narttu, jolla erinomainen ryhti. Hieman kookkaat korvat, muuten upea pää. Kauniit linjat rungossa ja hieno rakenne. Näyttävä häntä. Kaunis turkki, myös raajoissa ja käpälissä. Liikkuu vaivattomasti. Huippu esiintyjä. KAUNIS NARTTU!"

- Tuomari Pekka Teini

 

Lumi:

"Oikeat mittasuhteet. Kaunislinjainen ja -ilmeinen pää, hyvät korvat, hyvä kaula ja selkä. Hieman kevyt raajaluusto, kulmaukset ok. Liikkuu hyvin, pyrkii takaa yksijälkisyyteen. Melko hyvä karvapeite. Luonteeltaan miellyttävä pentu."

Otto:

"Erinomaiset mittasuhteet. Oikeat pään linjat. Rodunomainen viehättävä ilme. Hyvä ylälinja ja häntä. Kokonaisuuteen sopiva raajaluuston kokonaisuus, kulmaukset riittävät. Liikkuu hyvin. Luonne mielyttävä. Erinomainen pentu."

- Tuomari Aila Lehmussaari

- Jenna -

 

 

27.1.2013: Kuopion jalostuspäiviltä kotiuduttu. Onneksi sää oli koko viikonlopun ajan meidän puolella, ja saimme olla näyttelypaikalla lauhalla kelillä, vaikkakin tuuli paikan päällä oli melkoinen. Lauantaina olimme lapinkoirien omalla "luennolla", joka oli tällä erää learning cafe -tyylinen katsaus lapinkoira/porokoira -rodun mahdollisiin tulevaisuuden haasteisiin ja/tai ongelmiin. Yhdessä koiraväen ihmisten kanssa esitimme mahdollisia roduille ilmeneviä uhkia/ongelmia, joihin koitettiin porukalla keksiä ratkaisukeinoja. Itse näyttely oli sunnuntaina, ja meillä mukana olivat Piitu sekä pennut Lumi ja Otto. Pennut osallistuivat 7-9kk ikäisten pentujen kehään. Meitä molempia jännitti Lumen ja Oton ensi esiintyminen pentukehässä, mutta hyvinhän se sujui!:) Piitukin pärjäsi omassa luokassaan ihan mukavasti. Pentujen osalta Otto oli PEK2 + KP, ja Lumi ei tällä kertaa sijoittunut neljän joukkoon, mutta neiti kyllä esiintyi hienosti, vaikka hihnan toisessa päässä olija pelkäsi neidin juoksevan tuomaria karkuun:) Pennuissa oli myös kisaamassa Oton ja Lumen veli, Filo (T. Filosofi). Filokaan ei sijoittunut, mutta esiintyi hienosti ja reippaan iloisesti:) Piitu oli omassa luokassaan NUO ERI3. Alla vielä muutama kuva ja arvostelut:

Otto:

" Mittasuhteiltaan ja ääriviivoiltaan oikein hyvä. Mielyttävän ilmeinen pää. Kuonon tyvi saa vielä täyttyä. Kaunis ylälinja. Tasapainoisesti kulmautuneet raajat. Ikäänsä nähden erinomainen runko. Oikein hyvä liikunta ja turkki. "

kuopio_otto.jpg

Lumi:

" Hyvät mittasuhteet. Hyvä sivukuva, mutta saa vielä täyteläistyä niin rungoltaan kuin päästään. Kaunis kaula. Niukasti kulmautunut edestä, riittävästi takaa. Rungon kapeus näkyy myös ahtaissa liikkeissä. Sivuliike hyvä. Häntä voisi kiinnittyä hieman ylemmäksi. Hyvä turkki. "

- Tuomari Tuula Pratt

kuopio_lumi.jpg

Kuva: Johanna Sergejeff

Piitu:

" Erinomainen tyyppi. Hyvä pää. Oikea ylälinja. Hyvä häntä. Niukahkot etukulmaukset, hyvät täkaakulmaukset. Voisi olla hieman korkea raajaisempi. Hyvä karva. Liikkuu hieman ahtaasti takaa. "

- Tuomari Marja Talvitie

 

peikkovuoren_aamunkuiskaus_256702.jpg

Tässä Filostakin kuva:

kuopio_filo.jpg

Kuva: Jenna Sergejeff

- Jenna & Johanna -

13.1.2013: Niin se vuosikin on taas vaihtunut ja tämän vuoden näyttelyt tuli korkattua Kajaanin KV:ssä. Piitu yllätti ollen NUO ERI 1,SA ja PN 4 ja VA-SERT. Noin hyvää sijoittumista emme kyllä odottaneet, kun paikalla oli niin paljon kauniita ja kovatasoisia narttuja. Ja hienon arvostelun tyttö sai:)

"Hyvä koko ja mittasuhteet. Vahva ja hyvärakenteinen. Erinomainen luusto ja raajojen kulmaukset. Täyteläinen kuono. Erinomainen ryhti ja ylälinja. Korkealle kiinnittynyt hyväasentoinen häntä. Kaunis turkki. Tyypilliset liikkeet. Tiivis tasapainoinen kokonaisuus.

-Tuomari Paula Heikkinen-Lehkonen

- Johanna -